dissabte, 20 de desembre del 2014

Sobre el dossier i les activitats

"Una vinyeta de Rodera sobre la participació."

El bloc ha anat agafant forma i amb ell el dossier informatiu i les activitats dirigides als alumnes. No ha estat fàcil trobar el què ja que ens hem trobat davant d'un tema molt ampli i interessant, i que s'ha de tractar amb pinces per tal de ser objectius i coherents amb la informació que proporcionem.
Després d'una pluja d'idees intensa, vam decidir quins continguts inclouríem al dossier, i més endavant vam fer les activitats en relació amb la informació que proporcionàvem al dossier. Van aparèixer varies propostes per a les activitats, de les quals només 5 van sortir a la llum després d'eliminar les altres, o bé perquè no s'adaptaven als objectius que ens havíem marcat, o bé perquè senzillament no ens podíem quedar amb totes.
Tot i així, fent referència a les activitats i mirant en perspectiva, ens hem adonat que la majoria d'elles són molt reflexives i crítiques, i ens sorgeix el dubte de si realment han estat la millor opció per a treballar una pregunta tan complexa com la que plantegem. Hem partit de la premisa que la millor manera d'ensenyar democràcia és fent democràcia, així que dur a terme activitats reflexives on els alumnes participen i parlen entre ells era fonamental per a nosaltres.

dijous, 13 de novembre del 2014

De títols, confusions i provocacions.

"La democràcia segons Quino."

Després de molt pensar-hi, sembla que definitivament ja tenim el títol del bloc i, per tant, la pregunta de la qual partirà el nostre treball. Tot i que en un principi ens anàvem a decantar per “L'escola és democràtica? “, ja que seria una bona manera d’apropar el concepte al context més immediat dels infants, al final hem declinat la proposta, perquè podia confondre als alumnes el fet que l’escola tingui molts trets que no són precisament democràtics. El que ens ha agradat de “perilla la democràcia?” són dos factors; primer que la pregunta és intencionadament provocativa, i segon que, tenint en compte la crisi econòmica i les retallades, resulta completament actual. Amb aquesta idea hem desenvolupat els objectius, amb la intenció de que els alumnes desgranin el passat i el present de la democràcia, i puguin fer propostes de millora pel futur.

dijous, 6 de novembre del 2014

De reunions i treballs


Avui ens hem reunit amb els companys del grup per tal de desenvolupar una mica més la pregunta de la qual parteix el nostre blog. En aquest sentit han sorgit diverses propostes que anotem a continuació:
  • Qui va inventar la democràcia? On? Per què? 
  • Espanya és un país democràtic? I Catalunya? 
  • Hi ha democràcia a casa teva? 
  •  L'escola és democràtica? 
  • Què és per tu la democràcia? 
  • Totes les democràcies són iguals?

Com que encara no tenim les coses clares, hem decidit solicitar ajuda al nostre tutor de l'assignatura per tal que ens pugui orientar ja que el tema és molt àmpli i ens costa enfocar-lo. 


dijous, 23 d’octubre del 2014

Sobre inauguracions, grecs i carrers.




Amb aquesta entrada inaugurem el bloc de Ciències Socials dedicat a la democràcia. Avui hem posat en marxa la pàgina i hem assentat les bases del que seria el seu aspecte. El procés no ha estat massa dificultós ja que blogger és una plataforma bastant intuïtiva i degut també a que ja teníem certa experiència treballant amb ella. Com el tema principal és la democràcia, primer hem volgut anar als seus orígens i donar-li un aspecte que recordés la Grècia Antiga, però no ens acabava de fer el pes, i després ens hem decantat per aportar més colors i utilitzar formes que reforcessin la idea de que la democràcia es fa al carrer. De moment estem contents amb el resultat, però tot i així el disseny del bloc és temporal i és possible que li fem alguns canvis, ja que el concepte de quin serà el contingut del treball encara està molt verd i potser adaptarem l’aparença de la pàgina al tema quan aquest estigui més definit.